Pixsell / Igor Kralj
Pixsell / Igor Kralj

Poraz Hrvatske u finalu, čudesni Granados donio zlato Španjolskoj

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 16.01.24. | 21:20

Barakude nisu uspjele obraniti europski naslov

Epsku dramu gledali smo u finalu Europskog prvenstva za vaterpoliste. Španjolska je nakon velikog preokreta pobijedila Hrvatsku s 11-10 i time stigla do prvog zlata s kontinentalnih smotri u svojoj povijesti. Hrvatsu ništa manje ne boli činjenica da smo ostali i bez izravnog plasmana na Olimpijske igre u Parizu, a poraz je još bolniji jer smo imali vodstvo cijelu utakmicu, sve do posljednje minute. Pobjedu i europski naslov Španjolcima je donio trenutak nadahnuća Alvara Granadosa.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Utakmica je krenula izuzetno efikasno s obje strane. Hrvatska je plivanjem izborila prvi napad, Josip Vrlić sjajno se okrenuo na četiri metra i izborio peterac. Siguran realizator za vodstvo nakon manje od pola minute igre bio je Marko Žuvela. Španjolci su vrlo brzo uzvratili. Tahull je izborio isključenje, a siguran realizator bio je Bernat Sanahuja.

Do nove prednosti, Barakude su stigle vrlo brzo. Još jednom sjajan posao pred golom napravio je Vrlić, akcija s igračem više odigrana je brzo i tečno, a nakon promjene strane, Luka Bukić krasno je raspalio strijelu u mrežu iznad Unaija Aguirrea. Odgovor Španjolaca ponovno nismo dugo čekali, a bio je prilično jak i brzopotezan. Prvo je igrača više realizirao Alvaro Granados, a neiskorišteno isključenje s druge strane surovo je kaznio Alberto Munarriz za prvo vodstvo Španjolaca.

Mučila se Hrvatska u organizaciji napada kod -1, nije bilo jasne ideje i trebao je izabranicima Ivice Tucka jak poticaj iz vanjske linije, genijalnost nekog od naših šutera. Dobili smo je preko Ante Vukičevića. Šibenčanin je na Svjetskom prvenstvu 2017. bio igrač za pogotke u najtežim trenucima, a veliku injekciju samopouzdanja, pa i adrenalina, donio je svojim dalekometnim projektilom za 3-3.

Španjolci su posljednjih godina na glasu kao ponajbolja plivačka reprezentacija svijeta. Nema utakmice u kojoj protivnika ne počaste barem s jednom kontrom, no već na utakmici u Dubrovniku u prvom kolu, Hrvatska je uspjela uzvratiti Španjolcima njihovim oružjem. Isto se ponovilo i u Zagrebu, kontru je isplivao Luka Bukić, bio je to, košarkaškim vokabularom, "coast to coast" za novo vodstvo domaćina.

Tribine bazena uz Savu dodatno je zapalio briljantan pogodak Jerka Marinića Kragića za 5-3. Bila je to realizacija iz jako teškog kuta, ali splitska haubica nepogrešivo je naciljala za prvi odlazak na dva gola razlike.

Početak druge dionice donio je promjenu španjolske obrane na zonu, a na tako postavljen blok najbolje je odgovoriti udarcem izvana. Luka Bukić svojim trećim pogotkom donio je, pomalo nestvarnih, 6-3 nakon devet minuta igre.

Podrška s tribina bila je fenomenalna. Foto: Sanjin Strukic/PIXSELLPodrška s tribina bila je fenomenalna. Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bilo je jasno da ne može ubojit španjolski napad toliko "kašljucati", a uz nekoliko slabijih realizacija Hrvatske, izabranike Davida Martina u igru su vratili Marc Larumbe svojim prvim, odnosno Alberto Munarriz drugim pogotkom. Teške minute uspjeli smo preživjeti zahvaljujući novom sjajnom plivanju Hrvatske i polukontri, koju je, ponovno iz daljine, realizirao briljantni Luka Bukić. Bilo je to najbolje poluvrijeme u njegovoj reprezentativnoj karijeri. Na novi predah otišlo se, iz hrvatske perspektive, samo s +1, zahvaljujući pogotku Alejandra Bustosa.

Teže je Hrvatska igrala u napadu u drugoj dionici, a još teže se nastavilo u nastavku. Ponešto kredita za to, jasno, treba dati i protivničkoj obrani, kao i najboljem mladom vrataru svijeta Unaiju Aguirreu. Barakude su zapale u golgetersku krizu, a Španjolcima su narasla krila. Igrali su lakše i tečnije, izjednačili preko Sanahuje, potom preko divne akcije s igračem više anulirali još jedan "nemoguć" gol Jerka Marinića Kragića iz teškog kuta, a prijetili su i u završnici četvrtine da potpuno preokrenu rezultat na svoju stranu.

Izlaz iz kriznih situacija najčešće se može riješiti individualnim potezima, a dva nadahnuća Marka Žuvele i Lorena Fatovića, osigurala su Hrvatskoj golema dva gola kapitala uoči posljednjih osam minuta. Posebno je briljantan bio zgoditak Fatovića, postignut tri sekunde prije isteka četvrtine, iz kontakta je raspalio s velike udaljenosti i probio Aguirrea.

Mučila se Hrvatska i u posljednjoj dionici s realizacijom. Napad nije funkcionirao, ali spašavao je Marko Bijač. Čudesno je izvadio zicer Felipeu Perroneu, a potom i nimalo jednostavniji udarac Tahulla s dva metra. Spašavao je Bijač koliko je mogao, ali kada je na scenu stupio Alvaro Granados, spasa nije bilo i Španjolska je preokrenula za prvo europsko zlato i put u Pariz.

Najbolji svjetski napadač, uz Mađara Gerga Zalankija, prvo je dalekometnom bombom izjednačio na 10-10, a potom je na 50 sekundi do kraja izveo magiju koja je zaslužila da se nagradi zlatnom medaljom. Pričekao je dodavanje na pet metara, malo iskosa i čudesnom šraubom poslao loptu u suprotni kut, a Španjolsku na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. I u Pariz na Olimpijske igre.

Hrvatska - Španjolska 10-11 (5-3, 2-3, 3-2, 0-3)

Hrvatska: Bijač, Burić, Fatović 1, Lončar, Biljaka, Bukić 4, Vukičević 1, Žuvela 2, Marinić Kragić 2, Vrlić, Butić, Harkov, Popadić

Španjolska: Aguirre, Munarriz 2, Granados 3, Sanahuja 3, De Toro, Larrumbe 1, Biel, Cabanas, Tahull 1, Perrone, Mallarach, Bustos 1, Lorrio



Tagovi

vaterpoloEuropsko prvenstvo u vaterpoluHrvatska vaterpolska reprezentacijašpanjolska vaterpolska reprezentacija

Ostale Vijesti